søndag 13. februar 2011

Gjør det selv: volangpute/ DIY: flounce pillow case

Denne puten er en av fem puter jeg sydde til eksamen i fjor. Tenkte å dele "oppskriften" med dere i tilfelle dere ville prøve dere på et enkelt syprosjekt? Jeg er absolutt ingen proff når det gjelder sying, men denne puten klarte jeg å mekke sammen, så det skal være overkommelig for enhver. Puta kan såklart dekoreres med transfermotiv, applikasjon eller monogrammer for å gjøre den mer personlig.
Av utstyr trenger du symaskin, synål, knappenåler og stoffsaks. Materialene er vasket lin i ønsket farge, sytråd i samme farge som stoffet, innerpute 50 x 50 cm og fem perlemorsknapper eller andre knapper som matcher stoffet du har valgt.
Riv opp fire remser lin hver på 120 x 7 cm. Dette skal bli volanger. Jo lengre remsene er, jo mer rynker blir det. Sy to rynkesømmer med en halv cm avstand langs den ene langsiden av alle stykkene, enten med enkle sting for hånd eller ved å stille inn symaskinen på rettsøm og velge maks lengde på stingene.
Dra så i trådene slik at stoffet rynker seg. Syr du på maskin, drar du kun i undertråden. Hver lengde skal bli 50 cm. Sy så en rettsøm over for å feste rynkene. På motsatt langside drar du ut de fem ytterste trådene stoffet for å få en røff flosseffekt. Sy sammen i hjørnene.
Nå skal du klippe opp et linstykke på 40 x 15 cm. Brett inn den ene langsiden, eventuelt stryk, og sy en rettsøm. Dette skal bli flappen som skal dekke over åpningen der innerputen skal legges inn. Klipp også til to kvadrater på 50 x 50 cm som skal bli for- og bakstykket til puten.
Legg rynkene kant i kant mellom de to kvadratene og fest langs kantene som skal bli ned på puten, og halvveis opp på de to sidene med knappenåler. Legg så inn flappen øverst med rettsiden opp mellom det underste laget og volangeren. Sy sammen rundt hele, men ikke sy gjennom det underste laget langs kanten oppe. Her skal nemlig fyllputen inn.
Til slutt syr du på fem små knapper i perlemor under flappen og fem knapphull oppå flappen. Merk med en blyant for å få rett bredde på knapphullene.
Slik blir baksiden av puten. Har du også sydd en pute, vil jeg gjerne se, så send meg gjerne bilde på mail :)

13 kommentarer:

All Seasons sa...

This is a wonderful pillow ♥
I like it to make pillows, but this one is very nice what you have made..

Greetings from Holland ☼
Patricia

Unknown sa...

Ååå så nyydelige pute!!♥
Takk for herlige tips ,))
Nyt dagen og ha en flott ny uke!!♥
Klem Anki

Alfa sa...

Puten var jo bare lekker. Så flink du er. Med mine syferdigheter tror jeg ikke at jeg hadde klart det engang:0). hehe...Tusent takk for tipset. Tror jeg skal høre med min mor om hun kan hjelpe meg. Vil absolutt ha noen slike hjemme:0).
Ha en fin kveld.
Klem Alfa

toves sammensurium sa...

Lekker pute,tror stoffet gjør litt av susen...helt perfekt!!! Du har vært kjempeflink,så du ser du klarer det bare du vil!!!! :)
toveklem:)

salige lavendel sa...

Veldig fin!

Ainosofia sa...

So beautiful pillow...vauuu!

w sa...

Så flott pute:)

W

"En Vintage Drøm" sa...

Hei.. har tenkt jeg har lyst til å lage en slik pute, og her fant jeg oppskriften .. tusen takk!
Nydelig blogg du har, HELT i min smak! her følger jeg med en gang!!
Velkommen til meg og :)
klem -Gunn-

Sjoukje sa...

Wow that pillow is beautifull, I wish I was that good. I love your blog, I'm gonna look a little more. I will follow your blog, so I won't miss a thing!
I have a blog of my own, maybe you want to take a look?
dewithbrocante.blogspotcom

Till next time,
Sjoukje

Vintage sa...

Hej Stine! Jag har lånat en bild av dig från din väninnas hem Jag länkar till dig och talar om vem som äger hemmet Är det ok! Hör av dig om du vill att jag ska ta bort bilden Happy valentine! kram Susanne

anita_senorita sa...

åhh så fin, hvor kjøpte du stoffet?

Linda Camilla sa...

Åh så nydelig den ble!
Ekstra gøy, når du har laget den selv og pryde stua med :)

klem lillemy

KnertenogKaroline sa...

For en nydelig pute! Den må jeg prøve meg på! Utrolig flott blogg du har!