tirsdag 24. november 2009

GUIDE: Markeder i Paris

Få byer er så glad i markeder som Paris. De skal visstnok ha over hundre stykker! Her er det markeder for det meste; mat, møbler, blomster, fugler, falske merkevareklær, interiør, smykker og elektronikk. Vi besøkte fire av dem, og her er en slags liten guide.

Marché Porte de Vanves: Lokalt loppemarked
Dette markedet er ikke så kjent blant turister, så stemningen er god og ekte. Ta metroen sørover til Porte de Vanves for å komme dit. Markedet ligger ikke langt fra metroen. Spør noen lokale Pardon, le marhé aux puces/ unnskyld, hvor er loppemarkedet? om du går deg vill. Alle vet om det. Åpent fra tidlig morgen til rundt klokken 12.00. Da begynner mange av selgerne å pakke sammen bodene sine, ettersom det kommer nye selgere rundt 13.00. De selger ikke varer som vi er ute etter (billige etterligninger av merkeklær osv). Markedet har omkring 200 selgere, i tillegg til matservering fra bod. Da vi var der, satt det også en og spilte franske melodier på piano! Omkring halvparten av selgerne er registrerte, og betaler skatt til byen. Disse har et skilt på bordet. Den andre halvparten er ikke registrerte, og er oftest litt billigere, men her finner man også en del skrot. Markedet er formet som en V, og går langs fortauet på to gater som møtes på et hjørne. Det er boder så langt øyet kan se! Du vil finne gamle rammer, sifoner, fil de fer, småmøbler, plansjer, gamle postkort, kabinettfotografier, bestikk, servise, småting, pynt, broderte laken og servietter, votiver, bøker, lysestaker, bakeformer, speil og mye, mye mer. Prisene varierer, men ligger en del høyere enn norske loppemarkedpriser. Allikevel kan du finne ting som er langt rimeligere enn i norske interiørbutikker. Noen av selgerne setter ut bord der alt koster 1€ eller 2€. Andre har antikviteter som koster sjorta. Det er lov å prute litt, og ofte får man litt avslag om man kjøper flere ting av samme selger. Anbefales!


Melsekker, masse fil de fer, gamle sjokoladeformer, gamle treesker, stempler og kjøkkenutstyr fant vi i denne boden. Se bort i fra ansiktsuttrykkene, og at bildene ser ut som de er tatt på 80-tallet. Det er kameraets feil!

Gamle stempler med franske monogrammer og bokstaver var det mye av. Husker ikke riktig prisene, mulig det var fra rundt 30 kroner helt opp til flere hundre. Men disse var rålekre! Vanlige stempelbokstaver får man fra 1€ og oppover. Se gjennom flere av bodene før du handler, da flere selger samme vare, men til forskjellig pris.

Gamle kake- og sjokoladeformer.


Ferdig gamle og slitte rammer i alle slags farger, størrelser og utførelser. Du finner nok en favoritt!

Kom før kl 11.00 til Porte de Vanves. En time senere er halvparten av bodene pakket sammen.

Le Marché aux Porte de Clignancourt: En egen bydel med markeder nord i Paris
Ikke bli skremt når du kommer opp fra metroen i Porte de Clignancourt. Du skal gå gjennom alle bodene som selger joggesko og merkevareklær som skriker "fake"! En av de sjarmerende markedene du er ute etter her, er for eksempel Marché Vernaison, med små, trange gater med enda mindre butikker på rekke og rad på hver side. Prisene er litt høyere her enn på et lokalt gatemarked, men så er det også mest antikviteter her. Lysekroner, lysestaker, malerier, sifoner, fil de fer-produkter, møbler og statuer er bare noe av det som kan interessere her. Det er egne butikker med gamle underkjoler, blonder og lignende som er koselig. Det er ikke alltid at selgerne er i nærheten, dem kan du finne i nabobutikken der de har nok med å prate med hverandre! Husk å hilse når du går inn i en butikk, å ikke si bonjour regnes som uhøflig. Dette markedet er det mest kjente (mellom 120.000 og 180.000 besøkende hver helg og 5-6000 boder), men jeg anbefaler heller det ved Porte de Vanves. Mindre folk, og mer ekte stemning. Hold uansett et øye med lommeboka!


Fra Marché Vernaison. Selgerne holder til i "staller" på hver side av den trange gaten. Andre markeder med interiør er Marché Antica, Marché Biron og Marché Cambo, som alle ligger i rue des Rosiers ved Porte de Clignancourt.

Marchee de Fleur: Blomstermarked på Île de la Cité
En gåtur unna Notre Dame ligger en rekke små og sjarmerende blomsterbutikker. Flere av dem er spesialiserte, og selger for eksempel alle slags orkideer. I tillegg til blomster kan man få smijernsvarer, knagger, blomsterpotter, kurver, postkort og pyntefrosker som kvekker når man går forbi. På lørdager er det også et fuglemarked på plassen like ved.


Det var mye finere i virkeligheten! Det var pyntet til jul da vi var der.

Fuglebur i mange varianter på blomstermarkedet.

Tips! Det hjelper å ha med en mann som er flink til å snakke høyt, type det er alt for dyrt, det trenger vi ikke osv... Det kan hende selgeren går ned litt i pris for å få gjennomført salget. Et velbrukt triks hos oss!

For å spørre om prisen: C'est combien, monsieur/madame?/ Hvor mye koster det?

Matmarkeder 
Disse er det mange av rundt omkring. Bodene flytter rundt i byen, og er som regel to dager på hvert sted. Dette markedet lå i Oberkampf-området og hadde åpent tirsdag og fredag fra morgenen av. Her finner du frukt, grønnsaker, fersk fisk, snegler, kjøtt, pølser, oster i alle varianter, bagetter og bakevarer. Det er her de lokale pariserne handler, så stemningen er god. Mange selgere snakker ikke engelsk, men peking fungerer av erfaring bra! Som regel er det smaksprøver å få. Anbefaler å kjøpe inn ost, frukt og bagetter- litt klisjé kanskje, men den franske stemningen kommer sigende. Gjerne med et glass vin til, som franskmennene liker.


Geir Arne sjekker ut frukten i bodene på det lokale matmarkedet.

God tur!

10 kommentarer:

Katarzyna Urbańska z Tokarskich sa...

Wow, everything is beautiful :)

Brocante sa...

Nå vil jeg bare til Frankrike igjen... En stund siden jeg har vær i Paris på marked. Porte de Vanves var nok favoritten min ja! Regner med koffereten var full hjem?

victoria (huset i byen) sa...

oj ser ut som dere har hatt en flott tur... jeg vil også dit...
Tusen takk for mange flotte tips det skal jeg huske..
ha en flott kveld
klem victoria

the Folding chair sa...

Første gang vi var i Paris satt vi i bakken nedenfor sacre cour, med baguette m/brie og rødvin. Den franske stemningen var et faktum! ;)

Spire sa...

Hei.
Kom oss endelig til Porte de Venves på søndag, og markedet der var helt fantastisk. Tusen takk for tipset! Det er bare så synd man er avhengig av plassen i kofferten... Men det ble noen glass og et sølvfat.

Margrethes hus og hage sa...

Åh så mye fint! Har aldri vært i Frankrike, men det så fristende ut :)

Ønsker deg en fin onsdag. Hilsen Margrethe

Mina sa...

Hei, og takk for hyggelig hilsen! Jeg har vært et par svippturer innom bloggen din før, og synes du har det kjempefint. Jeg kommer garantert igjen. Og så heldig du er som har fått tråle disse franske markedene!

Mina

Maliva`s verden sa...

Nå vil jeg også tilbake....sukk.Takk for bildene/tipsene du deler med oss.Maliva

Unknown sa...

WOW, där skulle man ha varit med, får riktigt "habegär" så mycket fina saker, och sånt som man behöver...
Nu ska jag fortsätta att se din blogg.
Ha det så gott.
/Maggan

Vårt Hus sa...

Så flott info. Denne skal jeg spare på ifall jeg kommer meg til Paris en gang. Har vært der tidligere, men alt var så digert at jeg fant ikke noe marked.
Ser ut til at du har funnet masse fint. Klem Yvonne