søndag 20. desember 2009

Dekorer med gamle fotografier


Jeg er veldig fascinert av gamle kabinettfotografier og carte de visite (ofte forkortet CDV). Visittkortene målte cirka 5,5 x 9 cm montert på en papplate. CDV ble patentert i Paris i 1854, og ble populære fra rundt 1860. Det er disse bildene som mange bloggere har til pynt hjemme. Jeg har også funnet noen som har vært enda mindre, og med gullkant! De hadde egne portrettalbum med små "nisjer" der de kunne stikke inn bildene slik som på bildet over her.
Kabinettfotoformatet ble brukt på portretter fra rundt 1870. Det består ofte av et tynt foto som ble montert på kort som målte 10,8 cm x 16,5 cm. Bildene er enten i svart/hvitt eller sepiatoner.

Fotografen har ofte logoen til foretaket sitt både nederst på forsiden i tillegg til bak på fotoene. På denne siden er det en alfabetisk liste over mange norske fotografer fra perioden. Noen ganger står også årstallet i tillegg til bynavn og navn på den som er avbildet.

(Foto: eBay)
Gamle fotoer er det lett å finne på eBay og andre nettauksjoner. Du kan også være heldig å finne dem på loppemarked, markeder eller i bruktbutikker. Disse har jeg nettopp kjøpt meg. Jeg synes de svarte passerpartoutene med det trykte mønsteret er så lekre! Morsomt er det også å lete på loftet til gamle slektninger, kanskje du finner bilder av familie? Jeg har et gammelt bilde av tippoldefaren(?) min i uniform :)

3 kommentarer:

Minka sa...

Helt enig, gammle fotografier er nydelige..Kjempe fine bilder du viser frem, klems..

Margrethes hus og hage sa...

Det er noe eget med gamle bilder :)
Ønsker deg en fin 4. søndag i advent. Hilsen Margrethe

Anonym sa...

Det er noe helt spesielt med gamle bilder! Har alltid vært veldig glad i gamle ting, og gikk på oppdagelsesferd rundt i min mormors hus da jeg var liten. Hun hadde masse gamle album med bilder av slekt og venner. Idag er albumene fortsatt intakt men slitte :) Masse vakre bilder :)
Ønsker deg en god og fredelig jul.

Klem, Mette